Czekolada

Kto nie lubi czekolady? Znalazłam kilka ciekawostek o niej, może was zainteresują :D


1. Nazwa czekolady w języku Azteków oznaczała "gorzką wodę". Aztekowie pili wywar z ziaren kakaowca z dodatkiem chili, kukurydzy i arnoty. Podobno niekiedy dodawali również środków halucynogennych.
2. Czekolada pobudza, bo zawiera niewielkie ilości kofeiny.
3. Czekolada zawiera teobrominę. Teobromina ma właściwości przeciwkaszlowe większe niż kodeina. Czekolada jest dobra na kaszel.
4. Zwierzęta nie  trawią czekolady – dla psa dwie tabliczki czekolady mogą być śmiertelne.
5. Największa czekolada na świecie powstała w Melbourne (Australia) – było to wielkanocne czekoladowe jajo wysokie na 3 metry.
6. Największa tabliczka czekolady ważyła 5792 kg.
7. W Belgii – stolicy czekolady – w fabrykach ją produkujących pracuje aż 17.000 osób.
8. Czekolada – mimo iż ma wysoką zawartość tłuszczu nie podnosi cholesterolu.
9. Alergia na czekoladę zdarza się bardzo rzadko.
10. Kakao zazwyczaj uprawiane jest na małych rodzinnych farmach a nie w wielkich korporacjach (choć później jest przez nie skupowane).
11. Czekolada poprawia nam humor na wiele sposobów. Jednym z nich jest tryptofan – aminokwas białkowy, który jest ważny do syntezy serotoniny – hormonu szczęścia.
12. Czekolada była kiedyś walutą (u Azteków i Majów).
13. Gorzka czekolada zapobiega próchnicy. Chodzi tu o ziarna kakao, które zawierają substancje zwalczające bakterie występujące w jamie ustnej. 
14. Amerykanie zjadają ponad 50% zasobów czekolady całego świata. Europa zjada 40%. 10% pozostaje na pozostałe kontynenty.
15. Czekolada łagodzi uczucie głodu – dlatego jest na wyposażeniu racji żywnościowych podróżników i żołnierzy.
16. Czekolada poprawia pamięć, ponieważ zawiera fenyloalaninę. By jednak aminokwas ten uległ przemianie trzeba zjeść też nieco witaminy C.
17. Mleczna czekolada to dość młody wynalazek – pierwsza „tabliczka” została stworzona w II połowie XIX wieku.
18. Producenci czekolady zużywają ponad 20% światowej produkcji orzeszków ziemnych oraz 40% produkcji migdałów jest przekazywane producentom czekolady.
19. By się zrelaksować wystarczy sam zapach czekolady. Aktywuje on fale theta w mózgu (które są stanem relaksacji i medytacji).
20. Biała czekolada tak naprawdę nie ma nic wspólnego z czekoladą. Nie zawiera ani grama kakao.
21. Aby wyprodukować kilogram czekolady potrzeba około 800 ziaren kakaowca.
22. Twórca ciasteczek z czekoladą nie sprzedał swojego projektu Nestle za pieniądze. Zażądał dożywotniej dostawy czekolady!
23. Jeśli codziennie zjesz kawałek ciemnej, gorzkiej czekolady, to obniżysz ryzyko zawału o 1/3.
24. Człowiek może umrzeć od czekolady, jeżeli zje 40 tabliczek, jedna po drugiej.
25. Czekolada to jedyna substancja jadalna (poza masłem), która topi się poniżej temperatury ciała człowieka (i dzięki temu roztapia się w ustach).
26. Bogaty aromat wina to ponad 200 smaków zamkniętych w jednym kieliszku. W przypadku czekolady aromatów tych może być nawet 600!
27. Montezuma II – aztecki cesarz podobno wypijał 50 kubeczków czekolady dziennie (zaprawianych chilli).
28. Jedzenie czekolady potrafi przyspieszyć bicie serca bardziej niż pocałunek.
29. Czekolada była powodem strajku. W 1947 r strajkowały kanadyjskie dzieci, bo czekolada podrożała o 50%.
30. Najdroższa tabliczka czekolady na świecie została sprzedana w 2001 roku za 687$. Należała do kapitana Roberta Scott’a z pierwszej ekspedycji na Antarktykę. Tabliczka ma ponad 100 lat!
31. W 2016 roku światowy rynek czekolady będzie wart 98 miliardów $. To o 15 mld więcej niż w 2010 r.
32. Drzewo kakaowca produkuje ziarna jedynie przez 25 lat (a żyje aż 200).
33. Osoby z depresją jedzą o 55% więcej czekolady niż ci, którzy są wolni od zaburzeń nastroju
34. 1 na 7 osób w wieku 15-24 lat twierdzi, że życie bez czekolady jest pozbawione sensu.



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna